Doelen diaconale collecten

Van de gezamenlijke diaconieën

Collectebestemmingen februari 2019

Collecte 10 februari – Kerk in Actie

Er is veel te leren over het christelijk geloof en de betekenis hiervan. Toch is het niet altijd makkelijk om jongeren mee te nemen op deze ontdekkingsreis. Jong Protestant (JOP) ontwikkelt materialen om hierbij te ondersteunen. Deze worden dan weer gratis verstrekt onder de gemeentes.

 Collecte 17 februari- Kerk in actie Noodhulp Ethiopië

Ethiopiërs zijn droogte van oudsher gewend, maar tijdens de zomer van vorig jaar hadden we ook in Nederland te maken met veel droogte. Voor ons een uitzonderlijke situatie, die tot discussie leidde. In Ethiopië zijn dat soort gesprekken aan de orde van de dag. Zeker nu het klimaat verandert en de regen onregelmatiger valt. Daardoor is het nóg veel belangrijker om: héél zuinig om te gaan met water en vruchtbare grond,

  • om de juiste zaden en landbouwmethoden te gebruiken,
  • om ook wat geld te verdienen voor tijden van nood,
  • en om goed te weten wanneer regen wel of niet valt.

In Ethiopië ondersteunen lokale partners van Kerk in Actie boeren om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatverandering:

  • ze leren over irrigatie en het behoud van vruchtbare grond;
  • ze krijgen zaden die goed tegen droogte kunnen en leren hoe ze die moeten verbouwen;
  • ze leren geld sparen en verdienen met kleine handeltjes;
  • ze worden gewaarschuwd voor extreme droogte en hevige regen, zodat ze weten wanneer ze het beste kunnen planten en oogsten.

In Nederland kijken wij vaak op buienradar om te zien wanneer we niet nat regenen. Maar voor boeren en boerinnen in Ethiopië betekent deze (weers)informatie het verschil tussen zelfstandig overleven of afhankelijk raken van noodhulp. Heel belangrijk dus, dat ze daar toegang toe krijgen! Helpt u mee? Met uw bijdrage aan deze collecte steunt u 295 gezinnen in Ethiopië om beter voorbereid te zijn voor de klimaatverandering én andere noodhulp-projecten van Kerk in Actie.

Collecte 24 februari – Kerk in Actie
De Protestantse Kerk ondersteunt initiatieven die Bijbellezen bevorderen en mensen, soms opnieuw, enthousiast maken voor de bijbel. Dit kan bijvoorbeeld in workshops en symposiums in het hele land. Welke Bijbelgebruiken zijn er en wat is de betekenis van Bijbelverhalen in onze huidige tijd? Met deze collecte wordt Bijbelgebruik en Bijbelbeleving in Nederland bevorderd.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.