Het druppelt regen en bezoekers op Open Monumentendag 2017

Zaterdagmorgen 9 september 2017. Het is vandaag Open Monumentendag. Wanneer ik om 8 uur ontwaak hoost het buiten nog net zo hard als de 24 uur daarvoor. Je zou voor minder in je bed blijven liggen…. Om kwart voor elf ben ik toch onderweg naar de bibliotheek in Middelburg. Aan de hemel nog steeds veel wolken, maar het is droog. De buienradar meldt dat het rond 11.30 uur nog een poosje mis zal gaan, maar ik speculeer erop dat het mee zal vallen. Onderweg op Arnestein pronkt een kip met haar kuikens.  Alsof ze zegt: ,,Hebben ze dan geen mooie veren? Of staat u de kleur niet aan.” Monumentjes van de schepping, dat zijn het.

Gasthuiskerk tijdens Middelburg Volkoren 2012

Na het bibliotheekbezoek nog even een boodschap aan de Lange Delft. Dan blijkt dat het helemaal niet meevalt. Om. 11.35 uur begint het te druppen. Het is de prelude op een nieuwe wolkbreuk. Ik duik bij de Italiaan tegenover de Gasthuiskerk binnen voor een warme espresso.

Na  2 bakjes (1,50 per stuk, zo weinig betaal je zelden) van dit heerlijke vocht drupt het buiten nog steeds. Dus ga ik maar even de Gasthuiskerk binnen. Daar zie ik diverse oude bekenden. De sfeer is er opgewekt, mede door de orgelmuziek. De kerk doet mee aan de actie Kerkproeverij: bedoeld om niet-gelovigen over de drempel te krijgen. Dat laatste lukt altijd goed in deze kerk. Dat komt natuurlijk ook door de ligging aan de Lange Delft, waar het vrijwel het hele jaar wemelt van toeristen en winkelend publiek uit de eigen omgeving.

Na wat gesprekken stap ik weer op het rijwiel. Even voor Nieuwland begint het opnieuw te regenen. Ik stap even de Buiten Verwachting binnen. Vrijwillig molenaar Richard van Eenennaam heeft het wiekenkruis stilgezet toen het noodweer begon. Een logisch besluit, want je wilt er niet aan denken dat de wieken op hol slaan. Nu en dan komen er wat bezoekers naar dit Nieuwlandse Rijksmonument. Intussen knapt het weer verder op. Dus kunnen de wieken weer hun werk doen, na het losgooien van de vang.

Halverwege de middag fiets ik even naar Ritthem. Bij de kerk het spandoek met de tekst: ‘de kerk is open welkom’. Aan de kant van de dorpsstraat hangt er nog één, met het logo van Open Monumentendag.

Binnen ontvangt Nel Kodde de bezoekers, die zich ook hier maar mondjesmaat aandienen. Het was een paar weken eerder drukker. Toen kwamen er tijdens de ringrijderij op Ritthem bijna 70 mensen naar binnen. Maar Nel doet dit werk graag. Mensen ontvangen en hen vertellen over het kerkelijk leven. Na wat gepraat te hebben stap ik de orgelzolder op om de liederen te spelen die we zondag 10 september zullen zingen, wanneer dominee Jacolien de Lange uit Kamperland voorgaat. Het is een mooie liturgie, met als startlied Psalm 84 : 1 en 2: ,,Hoe lieflijk, hoe goed is mij Heer, het huis waar Gij uw naam en eer, hebt laten wonen bij de mensen. Hoe brand ik van verlangen om te komen in uw heiligdom.”

Nel Kodde actief op Monumentendag

Het blijft een prachtig intochtslied voor een zondagse kerkdienst. En juist ook mooi om op deze zaterdag te laten klinken. Intussen ontvangt Nel diverse bezoekers. Onder hen een echtpaar uit Friesland, dat in Oostkapelle vakantie viert. Er komen ook mensen uit Vlissingen, die deze kerk nog nooit van binnen zagen. Als het weer stil is zingen Nel en ik nog een duet, met orgelbegeleiding, namelijk Lied 416 (Ga met God). Het klinkt mooi in deze serene Middeleeuwse ruimte, waar het zonlicht vriendelijk door de ramen speelt.

WS

 

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.