Kerk Nieuwland nachtelijk vertrekpunt

De kerk van Nieuwland had het startpunt moeten zijn van de estafette naar Moordrecht, Die was bedacht om 75 jaar bevrijding te herdenken, maar de coronacrisis gooide

Ontvangst in de kerk

roet in het eten. Daardoor was de kerk in de nacht van zondag 3 op maandag 4 mei het vertrekpunt van een fietstocht met slechts enkele deelnemers.

Waarom Nieuw- en Sint Joosland? Welnu dat komt door de figuur van Wiggert van den Heuvel. Hij vertrok tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Moordrecht en voegde zich bij de Prinses Irenebrigade, die meehielp bij het bevrijden van ons land. Tijdens die tocht was Wiggert in Nieuwland gelegerd. Uiteindelijk behoorde hij ook tot de bevrijders van zijn eigen dorp Moordrecht.

Theatergroep ‘Theater voor Iedereen’ maakte een eenakter over hem onder de naam ‘De weg terug’. Die zou worden gespeeld op 4 mei, maar vanwege de coronacrisis gebeurt dat nu een jaar later. Het plan voor de herdenkingsloop is om dezelfde reden afgelast.

Jan-Tjeerd de Jong en Piet Blonk, beiden nauw betrokken bij het project, besloten om dan toch nog iets te doen. Dat werd een tocht op gewone fietsen van Nieuwland naar Moordrecht. En zo kwam het dat de wielrijders en enkele andere betrokkenen in de kerk werden ontvangen door ons kosterechtpaar Jaap en Wilma de Ridder, alvorens hun nachtelijke tocht aan te vangen.

Het was een kleine pleister op de wonde. Dorpsgenoot René Hoebeke, auteur van onder meer het vuistdikke boek Slagveld Sloedam verheugde zich vooraf. Hij hoopte dat heel veel Nieuwlanders aanwezig zouden zijn om de deelnemers aan de estafetteloop midden in de nacht uit te zwaaien.

Het liep dus anders af.

Aankomst in Moordrecht

Jan-Tjeerd de Jong en Piet Blonk bereikten hun doel in Moordrecht. Na hun aankomst stuurden ze het volgende bericht over de ontvangst in Nieuwland; ,,Willen we jullie ontzettend bedanken. De hartelijke ontvangst met koffie, de mooie gesprekken en de warmte is echt heel mooi. We voelden ons zo welkom en jullie die midden in de nacht ons uitgeleide doen. Hoe bijzonder is dat!”

 

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.