Op naar dorpsfeest 2019!

NIEUW EN SINT JOOSLAND – De kerkdeuren in Nieuwland stonden zaterdag 18 augustus 2018 vanaf 10.00 tot 16.30 uur open voor het publiek. Normaliter had het Kerkplein op die dag een levendig beeld moeten geven door het jaarlijkse dorpsfeest op de laatste zaterdag voor het nieuwe schooljaar.
Zoals gemeld is het dorpsfeest 2018 op het laatste moment afgeblazen. Wel was er een grote ringrijderij met deelnemers uit Nieuwland, Arnemuiden, Middelburg, Ritthem en Zuid-Beveland.  Mede daarom is besloten ook de kerkdeuren te openen.
Het was ook in de kerk veel stiller dan andere jaren op deze dag. Behalve dat er dus geen dorpsfeest was kun je daar nog wel wat oorzaken voor aanwijzen.  Op de bewuste zaterdag was er hevige concurrentie van andere evenementen in de regio. Daar kwam nog bij dat we deze keer gezien de korte voorbereidingstijd geen koor konden aantrekken.
Niettemin was het een gezellige dag. Jaap en Wilma de Ridder hadden van te voren al zitjes gecreëerd  achterin de kerk. Op de tafeltjes mooie bloemetjes. Zaterdagmorgen werd het spandoek opgehangen met de tekst ‘De kerk is open’. Zoals gemeld kwamen er geen volksstammen opdraven, maar het was wel gezellig. Bovendien was er alle tijd om onder het genot van koffie of thee van gedachten te wisselen met de mensen die wel over de drempel kwamen.
Tot 15.00 uur draaide er een presentatie met foto’s van alle steden, dorpen en gehuchten van Zeeland. Tot mijn verbijstering raadde Adrie Rentmeester uit Nieuwland exact om hoeveel kernen het ging, namelijk 415!

Ringrijders vroeg in de morgen

De samenzang trok 45 bezoekers, nog niet de helft van wat er normaal op af komt. Maar de deelnemers hebben er wel het beste van gemaakt, onder orgelbegeleiding van Tim Bouwsma. Het programma van deze 14e ‘Nieuwland Zingt’  was vrijwel geheel gewijd aan de dichteres Jacqueline van der Waals, die 150 jaar geleden werd geboren.
Het was een verrassing dat onze dominee Pascal Handschin, terwijl hij met vakantie is, ook kwam binnenlopen. Dat gold ook voor het bezoek van zijn collega Arie van der Maas, die per 1 september aantreedt als classispredikant van de Classis delta. Hij was mede op het dorp om zijn zoons aan te moedigen die indruk maakten op de ringrijderij.
Het ziet ernaar uit dat er in 2019 weer een dorpsfeest zal zijn. Ook dan is het de bedoeling dat de kerk open is. Tot dan!

Wim Staat

De samenzang is te beluisteren wanneer u hier klikt

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.